1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Rolnictwo

Nabór dla rolników na dofinansowanie drobnego przetwórstwa

ARiMR ogłosiła nabór dla rolników na wsparcie drobnego przetwórstwa w ramach rolniczego handlu detalicznego. Wnioski można składać od 21.11.2019 do 20.12.12.2019 r.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór w ramach PROW na lata 2014-2020 - Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój".

Jest to ogromna szansa dla wszystkich tych, którzy są zainteresowani uruchomieniem drobnego przetwórstwa. Przedstawiamy uproszczone informacje, aby pomóc Państwu zorientować się, do kogo adresowane jest wsparcie. Szczegóły dostepne są na stronach ARiMR [kliknij, aby odwiedzić stronę w zewnętrznym serwisie].

Kto może ubiegać sie o pomoc?

O pomoc może ubiegać się mogą rolnicy lub małżonkowie rolników.

Forma wsparcia

Pomoc jest udzielana w formie refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowalnych operacji. Istnieje możliwość uzyskania zaliczki.

Wartość i wysokość pomocy

Refundacji podlegają koszty inwestycji w wysokości do 50% kosztów kwalifikowalnych. Wartość wsparcia 10-100 tys. zł.

Kryteria przyznania pomocy

-innowacyjność operacji (5 pkt),
-wiek podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy, jeżeli będzie miał nie więcej niż 40 lat w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy (3 pkt),
-inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom  klimatu (5 pkt),
-uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości (3 pkt);
-jeżeli operacja dotyczy działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych, w ramach rolniczego handlu detalicznego, wskazanych w załącznikach do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. (5 pkt),
-operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem (maksymalnie 4 pkt).

O kolejności przysługiwania pomocy, decydować będzie suma uzyskanych punktów.

Zakres wsparcia

Przedmiotem wsparcia może być szeroki zakres maszyn, urządzeń, wyposażenie oraz infrastruktura i adaptacja pomieszczeń związanych z działalnością przetwórczą (z wyjątkiem zakupu środków transportu oraz sprzętu używanego).

Producenci RHD jakich produktów rolnych powinni zainteresować się naborem?

Lp.

Kategoria/produkt rolny

1

Produkty pochodzenia niezwierzęcego

2

Przetwory z owoców: soki owocowe, dżemy, owoce suszone, inne

3

Przetwory z warzyw: kiszonki warzywne, marynaty warzywne, soki warzywne, inne

4

Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki

5

Przetwory z warzyw i grzybów

6

Przetwory z orzechów

7

Przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby, inne

8

Koncentraty spożywcze: koncentraty warzywne, syropy owocowe, inne

9

Oleje

10

Mleko surowe albo mleko surowe i siara

11

Surowa śmietana

12

Jaja od drobiu

13

Jaja od ptaków bezgrzebieniowych

14

Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele

15

Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

16

Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

17

Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone

18

Produkty mięsne

19

Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie

20

Produkty jajeczne