Warsztaty kulinarne – „Dziś króluje ziemniak i ryba”
 
            W piątek 5 października  w Gospodzie Bartla w kompleksie Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Bartlowizna odbyły się warsztaty kulinarne – „Dziś króluje ziemniak i ryba”.  Licznie zebrani i chętni do pracy słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku zapoznali się i wykonali potrawy które pojawiają się na naszych stołach, a także takie, które mogliśmy spróbować po raz pierwszy. Warsztaty poprowadziła p. Katarzyna Szmurło z „Bartlowizny”
Z dań na zimno mogliśmy podegustować: rybę po grecku, sałatkę z pieczonym łososiem i ziemniakami, roladę z łososia, szczupaka z sosem cytrynowym, oraz suma w zalewie.
            Natomiast dania na gorąco to: kartacze z dziczyzną i okrasą, rolada z sandacza ze szpinakiem i sosem z kurek, oraz roladki z miruny i łososia z sosem cytrynowym. Wiele nowych ciekawych potraw, które będzie można spróbować zrobić w zaciszu własnych domów. Były to ostatnie warsztaty w tym roku, ale nie ostatnie zajęcia ponieważ już w czwartek w GOK-u wykład dr Michaliny Krzyżak z Uniwersytety Medycznego w Białymstoku pt. „Badania profilaktyczne i zdrowy tryb życia jako sposób na uniknięcie chorób cywilizacyjnych".
            Same warsztaty były finansowany z programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku na Podlasiu Druga edycja -  realizowane przez Instytut Działalności Publicznej w Warszawie.

Arkadiusz Studniarek

 

Galeria zdjęć

Opublikowano: 2018-10-07

Wydrukuj