W dniu 20.11.2017 r. Towarzystwo Przyjaciół Goniądza w ramach zajęć Uniwersytetu Trzeciego Wieku zorganizowało warsztaty kulinarne – „Dobre bo znad Biebrzy”.
Kurs gotowania to nic innego jak kilka godzin nauki, dobrej zabawy oraz obcowania ze smakami. Przygotowane zostały z myślą o słuchaczach naszego uniwersytetu. Słuchacze nabyli wiedzę na temat poszczególnych kuchni, nauczyli się krok po kroku jak przygotować prezentowane potrawy, własnoręcznie je gotując. Warsztaty prowadzone były przez doświadczonego kucharza Panią Katarzynę Szmurło, można powiedzieć znawczynię kuchni świata, która w przystępny sposób zapoznała wszystkich z wiedzą teoretyczną i praktyczną na temat gotowania.
Kursanci zostali podzieleni na dwie grupy i każda z nich wykonała określoną liczbę potraw. Zanim jednak rozpoczęto pracę w okazałej kuchni w Bartlowiźnie wszyscy zapoznali się z przepisami i zasadami bhp obowiązującymi w takim miejscu. Następnie uczestnicy zapoznali się ze sprzętem, na którym pracuje się na tak dużej kuchni.
Pierwsza grupa szykowała dania jarskie: zupę krem z suszonymi grzybami, babkę ziemniaczaną tradycyjną, oraz wegetariańską z cukinią i topinamburem, lina w śmietanie, makaron na ostro i na słodko, natomiast druga grupa to już dania mięsne: polędwiczki wieprzowe faszerowane na kilka sposobów, roladki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami, kaszę gryczaną, sos z kurek i grzybów leśnych, kołduny, oraz pierogi z mięsem. Po przygotowaniu wszystkich potraw nastąpiła zasłużona degustacja. Zaangażowanie uczestników było niesamowite, a efekty ich pracy więcej niż smaczne. Serdeczne podziękowania dla Ośrodka Bartlowizna za wzorową organizację warsztatów.
Warsztaty kulinarne zorganizowane były w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Wsparcie Uniwersytetów Trzeciego Wieku” realizowanego przez Instytut Działalności Publicznej” w Warszawie.
 
Arkadiusz Studniarek

 

Galeria zdjęć

Opublikowano: 2017-11-23

Wydrukuj